HABERLER
"Kamuda Sözleşmeliliğe Son” Çalıştayı
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikamız (Bem-Bir-Sen), Memur-Sen Konfederasyonumuz tarafından düzenlenecek olan “Kamuda Sözleşmeliliğe Son” Şurası öncesi kendi hizmet kolunda Kamuda “Sözleşmeliliğe Son Çalıştayı” düzenledi.
Genel Başkanımız Levent Uslu’nun açış konuşması ile başlayan Çalıştay, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Ahmet Selim Kadıoğlu tarafından yönetildi. Genel Başkan Yardımcılarımız Recayi Karslı, Medeni Sevinç ve Nurettin Sever’in de katkı sağladığı “Kamuda Sözleşmeliliğe Son Çalıştayı”na İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Keçiören Belediyesi ve Şırnak İl Özel İdaresinde çalışan kadrolu memurlar ve sözleşmeli personeller ile insan kaynakları alanında yönetici statüsündeki sendika üye ve yöneticilerimiz katıldı.
GENEL BAŞKANIMIZ LEVENT USLU’DAN “KADRO” VURGUSU
Çalıştay’ın açış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Levent Uslu, “Sürece baktığınız zaman Memur-Sen olarak 2011 ve 2013 yıllarında yaklaşık 300 bin sözleşmeli kardeşimize kadro alınmasını sağlamışız. Şu an aramızda ağırlık sözleşmeli personeller olmakla birlikte kadrolu memurlarımız da bulunuyor. Onların da görüşlerini alacağız. İnşallah sözleşmeli personeller de kadro almaya aday şu an. 2011’de birinci aşamada Bakanlıklardaki sözleşmeli personele kadro verildi ancak yerel yönetimlerdeki sözleşmeli personele verilmedi. 2013 Haziran ayında çabalarımızla büyük bir çalışma yapıldı ve bütün sözleşmelilere kadro verildi. Tabii ki sözleşmeli istihdamı, ihtiyaç olması hasebiyle de devam etti. Bakanlıklarda KPSS’de alınan puanlar ağırlıklı olarak esas alındı ama yerel yönetimlerde belediye yönetimi 5393 sayılı Belediye Kanununa göre sözleşmeli istihdamı yaptı. Haziran’da 6 sene oluyor. Biz herkese kadro verilmesini istiyoruz ve herkesin tek unvana sahip olmasını istiyoruz. 11 hizmet kolunda örgütlenen Memur-Sen Konfederasyonu ve 11 sendikamız yaklaşık bir haftadır bu konuda hazırlık yapıyor. Bu çalıştayların sonucunda Şura’da sonuç bildirgesi okunacak ve Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Ali Yalçın bey de basın ile paylaşacak. Amacımız bu sorunun bir an önce çözülmesi.” dedi.
RECAYİ KARSLI’DAN “EŞİTLİK İLKESİ” HATIRLATMASI
Genel Başkan Yardımcımız Recayi Karslı da konuşmasında, “Sözleşmeli personelin kadro sıkıntısı ile ilgili Memur-Sen Konfederasyonumuzun ve aralarında Sendikamız Bem-Bir-Sen’in de olduğu 11 hizmet kolunda faaliyet gösteren sendikalarımız büyük gayret gösteriyor. Bizlere en büyük desteği verebilecek olan da aslında yine sizlersiniz. Bu çabalara ortak olmanız büyük önem taşıyor. Anayasanın 10. Maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesi gerçekleşinceye kadar mücadele etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
MEDENİ SEVİNÇ: SÖZLEŞMELİ STATÜSÜ BELEDİYELERİ RAHATLATTI
Genel Başkan Yardımcımız Medeni Sevinç ise şunları söyledi:
“Sendikamızın çabaları ve yoğun çalışmalarıyla 22 bin kardeşimiz kadro kapsamına alındı. Tabii ki yerel yönetimlerde genelde sözleşmeli personel çalıştırmanın temel sebebi geçmişte teknik eleman düzeyinde yetersiz olunmasıydı. Üretilen projelerin ve yapılan hizmetlerin uygulama ve değerlendirilmesinde teknik elemanlara acil ihtiyaç duyuluyordu. Sözleşmeli statüsü bu anlamda belediyelerimizin elini rahatlatmıştı. Önemli bir ihtiyaç karşılanırken beraberinde sıkıntılı tarafları da ortaya çıkmaya başlamıştı. Sözleşmeli personel, özveriyle o kadar hizmet ürettikten sonra ‘Acaba yarın işime son verilir mi?’ diye düşünmeye başladı. Bizim hizmet kolumuzda yaklaşık 15 bin sözleşmeli personel var."
NURETTİN SEVER: İŞTEN ÇIKARILMA KAYGISI, AİDİYET DUYGUSUNA ZARAR VERİYOR
Genel Başkan Yardımcımız Nurettin Sever, sözleşmelilerin ilk talebinin kadroya geçmek olduğunu belirterek, “Aynı teknik ekipte çalışan, aynı işi yapan kadrolu memur ile sözleşmeli teknik personelin iş elbisesinin bile farklı olduğunu düşünürseniz iki statünün dengelenmesi elzemdir. Sözleşmeli personelin sürekli olarak aklında ‘Ne zaman işten çıkarılırım’ kaygısı var. Bu kaygı aidiyet duygusuna zarar veriyor. Sözleşmeli personel aynı unvana sahip kadrolu memurun sahip olduğu haklara sahip olabilmeli. İzinlerden tutun görevde yükselmelere kadar, atama hakkından arazi tazminatına kadar halledilmesi gereken birçok sorun var.” diye konuştu.
DR. AHMET SELİM KADIOĞLU: SÖZLEŞMELİ PERSONEL, AYNI UNVANLI KADROLU MEMURUN HAKLARINA SAHİP OLMALIDIR
Çalıştay’ı yöneten Genel Başkan Yardımcımız Dr. Ahmet Selim Kadıoğlu da 11 hizmet kolunda tüm Memur-Sen sendikalarının çalıştay raporu hazırladıklarını ifade ederek, “Bizim sözleşmeli personelimizin hukuki ve yasal rejimi sadece bize mahsus.” hatırlatmasında bulundu. Genel Başkan Yardımcımız Dr. Ahmet Selim Kadıoğlu, “Kurumlarımızda görev yapan sözleşmeli personelimiz aynı unvanlı kadrolu Memurların sahip olduğu haklara aynen sahip olmalıdır. Özellikle izin, görevde yükselme, naklen atama, arazi tazminatı gibi sosyal ve mali haklar noktasında sözleşmeli personelimize büyük haksızlık yapılmaktadır. Bu haksızlıklar eşitlik ve adalet ilkesi çerçevesinde giderilmelidir." dedi.
10 ana başlık altında düzenlenen Çalıştay’da sözleşmeli personeller tarafından aktarılan tüm sıkıntılar masaya yatırıldı ve çözüm önerileri istişare edilerek rapor hazırlandı.
Bem-Bir-Sen tarafından hazırlanan rapor, “Kamuda Sözleşmeliliğe Son” Şurası öncesi Memur-Sen Konfederasyonuna teslim edildi. Şura’nın sonuç bildirgesinin temelini oluşturacak olan Çalıştay raporları; sözleşmeli personele, aynı unvana sahip kadrolu memurların sahip olduğu hakların verilmesini öneriyor.
ÖNERİ VE TALEPLER
-Hizmet kolumuzda sözleşmeli personel istihdamı mevcut hâliyle devam etmelidir. Bu anlamda “Sözleşmeli istihdamına son!” DEMEMEKTEYİZ.
-Hizmet kolumuzdaki sözleşmeli personel derhal kadroya geçirilmelidir.
-Sözleşmeli personel; yıllık izin, doğum izni, babalık izni, ölüm izni, mazeret izni ve benzeri tüm izinlerde aynı unvana sahip kadrolu memurların sahip olduğu tüm haklara sahip olmalıdır.
-Sözleşmeli personele görevde yükselme ve terfi hakkı verilmelidir.
-Sözleşmeli personelin şef, müdür, daire başkanı gibi pozisyonlara gelmelerinin önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır.
-Sözleşmeli personelin kurumlar arası ve başka hizmet kolundaki kurumlara naklen atama hakları olmalıdır.
-Sözleşmeli personel olarak 5 yıl kesintisiz çalışan personelin doğrudan kadroya geçişi yapılmalıdır.
-Arazi tazminatı gibi kadrolu memurlara verilen mali haklar sözleşmeli teknik personele de aynen verilmelidir.