HABERLER
Memur-Sen Konfederasyonumuz ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Tarafından Organize Edilen Disiplinlerarası Yaklaşımla “Aile Kongresi-1” Başladı
Gerçekleştirilen kongreyle “aile” konusu, kültürden iktisada, iktisattan çalışma hayatına geniş bir perspektifte alanında uzman isimlerle masaya yatırılıyor. Programın açılışında ise AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Başkanımız Ali Yalçın, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanımız Sıdıka Aydın, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik konuşmalarını gerçekleştirdi.
Katılımcıların video konferans yönetimi ile canlı olarak takip ettiği ve katılım sağladığı kongrenin açılış töreninde Memur-Sen’e bağlı sendikalarımızın Genel Başkanlarının yanı sıra Genel Başkan Yardımcılarımız, davetliler ve teşkilat mensuplarımız da katılım sağladı.
AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş yaptığı açış konuşmasında insanın fıtrat üzere yaratıldığını ve bu fıtratın en temelinde ise Hz.Adem ve Hz.Havva’dan gelen temel özellikleri taşıdığını belirterek, “İnsanlık tek bir ana ve babadan dünyaya gelerek diğer coğrafyalara dağılmışlardır. İnsanlığın ise yaradılıştan kaynaklı olarak fıtratına uygun bir şekilde hayatının sürdürülmesi gerektiği tavsiye edilmiştir. Temel vazifemiz fıtrata uygun bir insanlığın oluşmasının temin edecek bir düzeni oluşturmaktır. Ailenin korunması ve yaşatılmasına ilişkin düşüncemizi işte bu düşünce sistemi oluşturuyor. İnsanın yaratılışından bu yana bir kadın ve bir erkekten oluşan aile yapısı toplumların da kök hücresidir. Bu kök hücreye de önemli bir değer atfetmemiz gerekiyor. Aile bütün insanlık için ilk mektep konumundadır. Hayata ve dünyaya ilişkin öğrendiğimiz her bilginin nüvesini ailemizden öğrendik. Dolayısıyla bu ilk mektebin çatısını çok sağlam bir şekilde kurmak ve devam ettirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Ailenin geleceğin teminatı olduğunu belirten Kurtulmuş, “Ailenin bir şekilde yıpratılması, tam manasıyla milletlerin geleceğini ortadan kaldıracak en sinsi toplumsal virüslerden birisidir. O yüzden aile yapısının korunması oldukça önemlidir. Her ailenin başlangıcını oluşturan kadın ve erkeği ise birbirlerinin düşmanı olmadığı bir geleneği taşıyan bir Milletiz. Kadın ve erkek birbirine düşman değil, birbirini tamamlayan bir sistemdedir” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanımız Ali Yalçın son yıllarda birçok kavramın ve kurumun içinin boşaltıldığına dikkat çekerek “Bu süreç insanoğlunun kuşatılarak yalıtılması ve nihayet köksüzleşmesini hedeflemektedir. Ben bu süreci, küresel ölçekte şedit bir şekilde yürütülen sosyal mühendislik projesi olarak görüyorum. Maalesef işte bu sinsi sürecin mağdurlarından biri de aile kurumudur. İnsana, ferdiyet bilinci kazandıran, ufuk belirleyen ve nihayet sağlıklı bir şekilde toplumsallaştıran ailenin, renksiz ve kokusuz söylemlerle gerçekleştirilen mühendisliğe karşı korunması için, hem fikri ölçekte hem de sosyal zeminde güçlü bir hat oluşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Günümüzde dünyanın baş döndüren bir hızla değiştiğini sözlerine ekleyen Yalçın, her türlü değişimin yozlaşma ya da mutlak surette ilerleme olarak görülmesinin yanlışlığını belirtti. Yalçın, “Değişim sürecinin aileyle ilişkisini doğru yorumlayabilmek için öncelikle aile kurumunda değişkenler ile sabitelerini iyi konumlandırmak gerekiyor. Her şeyden önce Ailenin fıtri bir olgu olduğunun altını kalınca çizelim. Dolayısıyla sağlıklı toplum, sağlıklı bir dünya için fıtratı, yani aileyi, onun meşruiyetini ve birliğini güçlü bir şekilde savunmak zorundayız” diye konuştu.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yaptığı konuşmada insanlık tarihinin Hz. Adem ve Hz. Havva ile başladığını ifade ederek “Ailesiz bir toplum olmamıştır, olmayacaktır da. Kadim düşünceler hem toplumun hem devletin temeli olarak aileyi görmüşlerdir. Düşünce geleğenin çok önemli isimlerinden olan Aristo, aileyi birliğin sembolü olarak görmüştür, aile sevgisini de devlet sevgisinin temeli olarak değerlendirmiştir. Bununla birlikte İslam düşünce geleneğiyle aile konusu en başat meselelerden olarak görülmüştür” dedi.
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanımız Sıdıka Aydın ise modern insanlık tarihinin belki de en kritik süreçlerinden birinden geçtiğini belirterek kimi alanlarla sınırlı kalan krizlerin yavaş yavaş hayatın bütününe yayılma eğiliminde olduğunu ifade etti.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik ise yaptığı konuşmada, aile kongresinin oldukça değerli bir yaklaşım olduğunu belirterek “Neden aile diye sorulacak olursa biz aileye şöyle bakıyoruz. Ailenin sonradan icat edilmiş bir araç olduğunu düşünmüyoruz tam tersine insanın insanlaşması için gerekli olarak görüyoruz. Bildiğiniz gibi insan yavrusu diğer canlıların aksine en çok bakıma muhtaç olan bir canlıdır. Bu insana verilmiş doğal bir durumdur. O yüzden aile insan için bir seçenek değil zorunlu bir durumdur. İnsanının aileyi hafife alması ve bunu unutması, politikaların bir parçası olarak görmemesi gibi bir durum olamaz. Çünkü insanlaşma aile ortamıyla mümkündür. Ailemizle geçirdiğimiz eğitim süreci bunu mümkün kılar, insanlaşma bir eğitim ve süreç meselesidir. İnsan sağlıklı bir aile ortamında, hukuk öğrenir, hak öğrenir. Bu sürece ilk olarak yakın ailesiyle tanık olur. Bu insanın ahlak bilincinin yeşerdiği bir ortamdır” diye konuştu.
14-16 Ağustos günleri arası video konferans yöntemiyle katılımcıların iştirak edeceği ve dinleyicilerin canlı bir şekilde izleyebileceği kongreyle “aile” konusu, kültürden iktisada, iktisattan çalışma hayatına geniş bir perspektifte alanında uzman isimlerle masaya yatırılacak.
“Değer Olarak Aile” , “Aile ve Kültür” , “İktisat Politikaları ve Aile” , “Çalışma Hayatı ve Aile” başlıklarıyla gerçekleştirilecek olan oturumlarla, geçmişten günümüze aile kavramının hem kültürel olarak hem de iktisadi politikalar olarak konumu irdelenecek.
Kongre gerçekleştirilecek olan oturumlarla 16 Ağustos’a kadar sürecek. Birçok farklı üniversiteden ve eğitim kurumundan katılacak olan uzmanlar, kendi uzmanlık alanlarında Türkiye gündemini de yakından ilgilendiren aile kavramına mercek tutacak. Video konferans şeklinde sürecek olan oturumların sonlarında uzmanlar, kendilerine yöneltilecek soruları da cevaplandıracak. Oturumlar Memur-Sen Konfederasyonu YouTube hesabı üzerinden canlı olarak izlenebilecek.
Programda gerçekleştirilecek konuşmaların konu başlıkları ise şu şekilde:
“Modern Zamanlarda Ailenin Dönüşümü” , “Ailenin Ruh Sağlığı” , “İnsancılık Dünya Görüşlerinde Ailenin Anlamı” , “Gelenek ve Modernizm Arasında Aile” , “Aile Kurumunda Sabiteler ve Değişkenler” , “Aile Reisi Olarak Hz. Peygamberin Örnekliği” , “Yeni Bir Aile Yaklaşımı Denemesi: Ailenin Fıkhından Ailenin Hikmetine” , “Çekirdek Aile Çerezleşiyor mu? - Ailenin Geleceğine Dair Sosyolojik Mülahazalar” , “Ferdin Bânisi, Toplumun Vitrini ve Alemin Aynası Olarak Aile” , “Türkiye’nin Değişen Sosyolojisi ve Aileye Yansımaları” , “Manevi Değerler Temelinde Ailenin Sürekli İnşası” , “Devlet Gölgesinde Aile” , “Tarihsel Perspektifte Ailenin Dönüşümü: Alternatif Bir Okuma” , “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Söylemi Karşısında Aile” , “Ebeveynlikte Son Dönem Dönüşümler: Aile Sisteminde Birlikte Ebeveynliğin Bağlanma İlişkileri Üzerindeki Etkileri” , “Aile Dayanıklılığı” , “Aileye İdeolojik Yaklaşımlar” , “Gelenek ve Modernite Arasında Aile” , “BM Sözleşmelerinde Ailenin Korunması” , “Türkiye’de Aile Politikaları” , “Uluslararası Sözleşmelerde Aileye Bakış” , “İslam İşbirliği Teşkilatı ve Aile Politikaları” , “Toplumsal Değerlerin Türk Aile Hukukundaki Yansımaları” , “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin ILO Sözleşmesi” , “İş-Hayat Dengesi ve İstihdam” , “İktisat ve Aile” , “Sosyal Politikalarda Aile” , “Pozitif Ayrımcılığın Aile Hayatına Etkileri” , “Aile ve Vergi Politikaları” , “Sözleşmelilik ve Aile” , “Çalışma Hayatında Mobbing ve Şiddet” , “Sözleşmelilik ve Aile” , “Pozitif Ayrımcılığın Aile Hayatına Etkileri”