HABERLER
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı Gerçekleştirildi
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı, “Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme unvan değişikliği” gündemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Memur-Sen Genel Başkanımız Ali Yalçın, Genel Başkanımız Levent Uslu, Genel Başkan Yardımcımız Ahmet Temel, Memur-Sen’e bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları, konfederasyon başkanları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından görevlileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Bakan Işıkhan, sendikaların çalışma hayatının en önemli mekanizmalarından olduğunu vurgulayarak, “Sosyal paydaşlarımızla bir araya geliyor, istişare ve diyalog mekanizmalarımıza ayrı bir önem veriyoruz. 7. Dönem Toplu Sözleşme müzakerelerinde hizmet kollarına ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarıyla kamu görevlilerinin geneline yönelik çok sayıda kazanım elde edildi. Bu vesileyle bir kez daha müzakerelerimizin ülkemize ve kamu çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Öte yandan, 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program çerçevesinde, Türkiye Yüzyılında çalışanlarımızın refahının artması ana amacımız olmakla birlikte çalışma hayatındaki değişikliklere uyum sağlanabilmesi bakımından sendikal örgütlenmenin önemini de bir kez daha hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı.
Toplantıda Yerel Yönetim Çalışanlarının talep ve beklentilerini ifade eden Genel Başkanımız Levent Uslu; çözülmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı
1- Görevde yükselme sınavlarının açılması mecburi hale getirilmeli ve mülakat kaldırılmalıdır:
Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarının açılmasında, kurumların takdir yetkisi sınırlandırılmalı ve keyfi uygulamalar engellenmelidir. Bu konudaki takdir yetkisinin genişliği, üyelerimizin ekonomik kayba uğramasına sebep olduğu gibi, motivasyonlarını da olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla, boşalan kadrolar için belirli bir süre içerisinde görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı açılması mecburi hale getirilmelidir.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavları kaldırılmalıdır. Belediyelerde yazılı sınavda başarılı olmasına rağmen mülakatlarda keyfi olarak elenen memurlarımızın mağduriyetleri giderilmelidir.
2- İtfaiye personelinin yıpranma payı mağduriyeti giderilmeli ve zabıta personeline de yıpranma payı verilmelidir:
Belediyelerde görev yapan itfaiye personeline 5510 sayılı Kanunun 40. maddesinin 15. bendinde 60 gün fiili hizmet süresi hakkı tanınmış olmasına rağmen yayımlanan genelge ile bu hakkın kullandırılmasının fiilen yangının söndürülmeye çalışıldığı süre ile kısıtlanması kanuna aykırı olduğu gibi kanunla verilen hakkın genelgeyle engellenmesi sonucunu doğurmaktadır. Genelgenin kanuna uygun hale getirilmesi sağlanarak itfaiye personeli yıllık 60 gün fiili hizmet zammından faydalandırılmalıdır.
Ayrıca Fiili Hizmet süresi zammına ilişkin olarak derhal komisyon kurularak, Zabıta çalışanlarının hak ettiği Fiili Hizmet süresi zammı (YIPRANMA PAYI) verilmelidir.
3- Maktu mesai ödemelerindeki sorunlar çözülmelidir:
Zabıta, itfaiye ve koruma güvenlik olarak fiilen görev yapanlara ödenmekte olan maktu mesai ücretlerine ilişkin Bütçe Kanunu’nun K cetvelinde yer alan “(destek hizmeti yürüten personel hariç)” ibaresi kaldırılmalıdır.
Buna ilişkin olarak çıkartılan Sayıştay zimmetleri iptal edilmelidir.
K cetvelinde belirlenen üst sınırın, belediyelerin norm kadro durumuna göre belirlenmesi ve alt sınır da konması gerekmektedir. Ayrıca sabit olarak ödenen mesai ücretlerinin yıllık, sendikal ve mazeret izinleri boyunca kesilmemesi gerekmektedir.
Bem-Bir-Sen olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili kurumlara yazmış olduğumuz 23.09.2024 Tarih ve 3341 Sayılı tekliflerimize göre arttırılmalı ve katsayıya bağlanmalıdır.
4-Maaşların zamanında ve eksiksiz ödenmesi sağlanmalıdır:
Belediye çalışanlarının aylıkları zamanında ödenmeli, genelgelere uymayan sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmalı, bu nedenle yapılan haklı şikâyetler hakkında soruşturma izni verilmelidir.
5-Derece ve kademe ilerlenmesi yönündeki sorunlar giderilmelidir:
İtfaiye ve zabıta memurları ile diğer bazı kadrolarda yaşanan kademe-derece ilerlemesindeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Norm kadro uygulamasında gerekli değişiklik yapılarak itfaiye ve zabıta memurlarında yaşanan, diğer bazı kadrolarda da var olan kademe-derece ilerlemesinin önündeki sınırlama kaldırılmalıdır. Her memur 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 631 sayılı KHK’nin öngördüğü şekilde tahsil ve hizmetine göre en yüksek dereceye kadar yükselebilmelidir.
6- İtfaiye ve zabıta memurlarına yönelik yeni hizmet sınıfı oluşturulmalıdır:
İtfaiye ve zabıta çalışanlarına yönelik yeni hizmet sınıfı oluşturulmalı veya teknik sınıfa dâhil edilmelidir. İtfaiye hizmetlerinde çalışanların meslek tanımları yapılmalıdır.
7- Kamu görevlileri emekliliğe zorlanmamalıdır:
Emekli aylığı bağlanmasına hak kazanmış olmakla birlikte yaş haddini doldurmamış olması sebebiyle emekliye ayrılmayan kamu görevlilerinin emekliliğe zorlanmasına yönelik baskılara son verilmelidir. Bu durumdaki kamu görevlilerinin emekli olmak veya çalışmaya devam etmek konusundaki tercihleri kendi özgür iradelerine bırakılmalı; sürgün ve cezalarla emekli olmaya zorlamaya yönelik iş ve işlem yapanlar cezalandırılmalıdır.
Toplantıda konuşmalarını gerçekleştiren Ali Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında “bu hususlar KPDK’nın konusu” denilen ve kamu görevlilerin acil çözüm bekleyen konularına değinen Yalçın, sorunları başlıklar halinde sıraladı:
“1.Dereceye 3600 Ek Göstergeyi, yetkili Konfederasyon Memur-Sen ile çalışarak tamamlanmalı.
Mühendislik Meslek Kanununu çıkarılmalı, kamudaki teknik personelin sorunlarına çözüm üretilmeli.
En son 2015 yılında toplu sözleşmede çıkarttığımız ilave 1 dereceyi, yararlanamayan personele de verilmeli
Derece-kademe sınırlaması kaldırılmalı,
8 yıla 1 kademe bütün kurumlarda eksiksiz uygulanmalı.
Yıllık izinler iş günü esasına göre kullandırılmalı.
Disiplin cezalarına af getirilmeli.
Sözleşmelilikten kadroya geçenlere tayin hakkı verilmeli.
Üniversite idari personelinin yer değişikliği hakkına yönelik uygulama tamamlanmalı.
4c’den 4b’ye geçen personelin zorunlu emeklilik dayatması kaldırılmalı.
Yardımcı Hizmetler Sınıfını kaldırılmalı, personelin uygun hizmet sınıflarına geçişini sağlanmalı
Deprem bölgesindeki kamu görevlilerinin zorlu çalışma şartlarını görülmeli ve mali imkânları geliştirilmeli
Personel alımında ve diğer sınavlarda mülakat kaldırılmalı, şeffaflık sağlanmalı
Kamu personel sistemini güncellenmeli, eksiklikleri giderilmeli
Doğum sonrası yarım zamanlı çalışma yönetmeliği çıkarılmalı, analık izni süreleri artırılmalı, kamu kurumlarındaki kreş uygulamasını yaygınlaştırılmalı.
Koruma ve güvenlik görevlilerinin uygulama, mevzuat ve düzenlemelerden kaynaklanan sorunları bitirilmeli
Çalışma hayatında ikramiye almayan tek kesim kamu görevlisi yanlışına son verilmeli.
İdari hizmet sözleşmeli ve özel hukuk hükümlerine tabi olarak çalışan kamu görevlilerinin; kadro karşılığı sözleşmeli pozisyonlara geçişi başta olmak üzere, haklı beklentilerine karşılık verilmeli.” dedi
Toplantının kapanışında son söz olarak çözülemeyecek sorunun olmadığının altını çizen Bakan Işıkhan, “Görevde yükselme ve unvan değişikliği” konusu başta olmak üzere kendilerine toplantıda aktarılan sorunların çözümü için alt komisyon kurulması talimatı verdi.