HABERLER
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararını Açıkladıktan Sonra Memur-Sen Tarafından Gerçekleştirilen Basın Toplantısında; "%14’lük zamma İmza Atmamız Beklenmemeliydi..."
1 Ağustos’ta başlayan 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması ve 24 Ağustos’ta başlayıp geçtiğimiz akşam sonuçlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin ardından, Memur-Sen Genel Merkezinde, Memur-Sen Genel Başkanımız Ali Yalçın, Genel Başkanımız Levent Uslu, Genel Başkan Yardımcılarımız Recayi Karslı, Medeni Sevinç, Ahmet Selim Kadıoğlu, Nurettin Sever ve Memur-Sen’e üye Sendikalarımızın Genel Başkanları, Yönetim Kurulları ve Ankara Teşkilatlarımızın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısında sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yalçın, karara tepki göstererek “Gerçekten de bu kurul ‘Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ olsaydı adil bir karar çıkabilirdi. Ama bu kurulu biz ‘Kamu İşvereni Hakem Kurulu’ olarak görüyoruz.” diye konuştu.
“Biz, yazılan enflasyonu değil, yaşanan enflasyonu baz alalım dedik. Ancak; 4 + 4 ve 3 + 3 oranları, zammı enflasyona verdirmek, enflasyona bağlı alım gücünün düşmesi gerçeğini görmezden gelmektir.” ifadelerini kullandı.
Birçok teklifin görmezden gelindiğine vurgu yapan Yalçın, “Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesinden, 3600 ek göstergeye, yardımcı hizmetler sınıfının genel idare iizmetleri sınıfına geçirilmesinden, kademe derece sınırlamasının kaldırılmasına, bayram ikramiyesinden, kılık-kıyafet yasağının kaldırılmasına, gelir vergisi mağduriyetinin son bulmasından, dayanışma aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesine birçok acil çözüm bekleyen önemli teklifimiz dikkate alınmadı. Kamu İşveren Heyeti’nin kanuna aykırı hareket ettiğinin altını çizen Yalçın, “Kamu İşveren Heyeti, kanuna aykırı olarak; uzlaşılan ve uzlaşılmayan konuların ayrı ayrı tutanağa işlenmesi hükmünü çiğnedi. Uzlaşmazlık tutanağı düzenlemekten kaçındı. Yetkili 11 hizmet kolu sendikası hazır bulunmasına rağmen sendikalar uzlaşmazlık tutanağı için çağrılmadı.” diye konuştu.
Hakem Kuruluna uzlaşılan ve uzlaşılmayan bütün teklifleri sunduklarını belirten Yalçın, “Kamu İşveren Heyeti, imzalanamadığı söylenen toplantı tutanağını heyete sunamadı, niçin tespit tutanağı tuttuğunu da açıklayamadı. Hakem Kurulu masada varılan uzlaşmaları yok saydı” ifadelerini kullandı.
4688 sayılı yasa ile ilgili daha önce yapılan eleştirileri hatırlatan Yalçın, bu konudaki kaygı ve tespitlerinin bir kez daha doğrulandığını ifade ederek, yıllardır kanundan kaynaklı sorunlara dikkat çekiyoruz ve yasanın düzeltilmesini istiyoruz. 200 bin işçiye 60 gün 5 milyon 200 bin kamu görevlisine 30 gün... Sorunlar acil bir değişikliği zorunlu kılıyor. Hakem Kurulu’nin Hükümet lehine olan üye dağılımı değişmeli. ” şeklinde konuştu.
Yalçın;
“Kimse bizden yüzde 14’lük zamma imza atmamızı beklememeliydi.
Sendikacılığın haysiyetine yakışmaz.
Emeğin izzetine yakışmaz.
Emekçinin onuruna yakışmaz.
Yüzde 14 Memur-Sen’in kabulü olamaz. Merhum Mehmet Akif İnan yaşıyor olsaydı, aynısını yapar daha gerisini yapmazdı.”