HABERLER
Kahraman İtfaiyecilerimize Kanunla Verilen Filli Hizmet Süresi Zammının Verilmesini Engelleyen Genelgenin Düzeltilmesini T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Yazımızla İstedik
Kahraman İtfaiyecilerimizin Fiili Hizmet süresi zammından (yıpranma payından) yararlanabilmesine yönelik 5510 sayılı Kanun’da gerekli değişikliğin 2008 yılında yapılmasına rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 05.06.2009 tarih ve 509 sayılı genelgesi ile engellen Fiili Hizmet Süresi Zammı’nın verilmesi, söz konusu engellerin kaldırılması ve gerekli düzeltmelerin yapılması için T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yazımızla istedik.
Genel Başkanımız Levent Uslu’nun imzasıyla yazılan yazıda şu ifadelere yer verildi;
“İnsanların can ve malları ile diğer canlıları kurtarmak için kendi hayatlarını riske atan, çok kere yaralanma, sakat kalma ve hatta ölümle sonuçlanan yangın söndürmelerde, afet hallerinde ve başta arama kurtarma çalışmaları olmak üzere görevlerini, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen çalışma saatlerine bağlı olmaksızın yürüten itfaiye personelinin özellikle son zamanlarda ülkemizde meydana gelen yangın ve sel gibi durumlarda nasıl canlarını hiçe sayarak, büyük bir özveri ve inanılmaz bir gayretle çalıştıkları sadece ülkemizde değil tüm dünyada takdirle karşılanmaktadır.
Vatan savunmasında olan İtfaiyecilerimizin insanüstü gayretlerinin tam karşılığını vermek mümkün olmasa da devletimizin verdiği imkanları geliştirmek adına yerel yönetim hizmet kolunda genel yetkili sendika olarak biz de yıllardır çalışmaktayız. Bu çalışmalarımızın neticelerinden biri olarak itfaiye personelinin de polis, asker, hostes, balet, balerin, set ışıkçısı, kameraman gibi meslek gruplarının dahi faydalandığı Fiili Hizmet süresi zammından (yıpranma payından) yararlanabilmesine yönelik 5510 sayılı Kanun’da gerekli değişikliğin 2008 yılında yapılmasını sağladık.
Ancak bu hakkın uygulanabilmesi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 05.06.2009 tarih ve 509 sayılı genelgesi ile engellenmiş, itfaiye personeline yasama erki ile verilen yıpranma payı hakkı SGK eliyle neredeyse yok edilmiştir.
Mezkur genelge, 5510 sayılı Kanuna açıkça aykırı olduğu gibi; Anayasamızın 2 ve 13 üncü maddelerindeki ölçülülük ilkesine, 5 inci maddesindeki kişi hak ve hürriyetleri ile sosyal hukuk devleti ve adalet ilkelerine, 10 uncu maddesindeki eşitlik ilkesine, 60 ıncı maddesindeki sosyal güvenlik hakkından yararlanma ilkelerine aykırıdır. Keza 102 numaralı ILO sözleşmesinin sosyal güvenlik ve asgari normların standartları ilkesine, 111 numaralı ILO sözleşmesinin iş ve meslek çeşitleri bakımından kişiye ayrımcılık yapılmaması ilkesine, 118 numaralı ILO sözleşmesindeki sosyal güvenlik haklarındaki eşit uygulama ve ayrımcılık yapılmaması ilkelerine de aykırıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu mesela devlet sanatçılarına, balerinlere, polislere, askerlere hiçbir iş yapmadan otursalar bile dörtte bir oranında (her yıl için 90 gün) fiili hizmet zammı verirken, itfaiyecilere sadece yangın söndürdükleri saatler için fiili hizmet zammı vermesi, üstelik bunu da azami altıda bir oranında (her yıl için 60 gün) belirlemesi hukuki, insani, mantıki her açıdan haksız ve insafsızdır. Ayrıca SGK genelgesiyle itfaiye personelinin fiilen yangını söndürmesi ve yangının risklerine maruz olması koşulu getirilmiş, yangını soğutma süresi göz ardı edilmiştir. Yine insanların ve diğer canlıların hayatlarını kurtarmak gibi en ulvi insanlık görevleri de Sosyal Güvenlik Kurumunca yıpranma payı verilmeye değer görülmemektedir.
Sonuç olarak Sosyal Güvenlik Kurumu, itfaiyecilere 24 saatlik vardiya görevi süresince sadece gittikleri yangın söndürme saatlerine yıpranma payı vermekte, yangın söndürme işleri haricindeki en az yangın söndürme işi kadar önemli olan diğer görevler için yıpranma payı vermemektedir. Bu durumun ne kadar haksız olduğunu şu hesapla ortaya koyabiliriz: Ortalama olarak ayda 30 saat yangın söndürme işinde çalışan bir itfaiyeci 600 yıl yaşadığı takdirde Sosyal Güvenlik Kurumunun kanun hükmü gereği uygulaması gerektiği halde uygulamadığı 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesindeki fiili hizmet süresi zammından yararlanabilecektir.
Binaenaleyh kanuna, anayasaya, uluslararası sözleşmelere, hukuka, hakkaniyete ve akla açıkça aykırı olan mezkur genelge hükümlerinin ilga edilmesi, kahraman itfaiyecilerimize bakanlığınız eliyle uygulanan ayrımcılığın ortadan kaldırılması, onların da diğer kamu görevlileri gibi fiili hizmet süresi zammından yararlanması için gerekli düzenlemenin ivedilikle yapılması için gereğinin ifasını saygıyla talep ederiz.”