HABERLER
İSTANBUL’DA 5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ PROGRAMI DÜZENLENDİ
İstanbul teşkilatlarımız tarafından günün önemine binaen “Osmanlı’da Kadın ve Vakıf” konulu seminer düzenlendi.
Kadın Hakları Gününde ‘Osmanlı’da Kadın ve Vakıf’ları konuştuk
Biz kadınların sosyal hayata aktif katılmasını, seçme seçilme, mülk edinme ve tasarruf etme imkânı sağlayan hukuki düzenlemeleri, Osmanlı’da Vakıf faaliyetleri ile cemiyeti imar eden Osmanlı Kadınlarını 5 Aralık Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla konuştuk.
İstanbul’da günün önemine binaen düzenlenen “Osmanlı’da Kadın ve Vakıf” konulu seminer Bağcılar Belediyesi Kadın Aile Kültür Sanat Merkezi’nde 5 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirildi.
Kadınların sosyal haklarında köşe taşlarını hatırladık
Memur-Sen İstanbul Kadın komisyonu İl Başkan Yardımcısı Gülhan Pelit’in yaptığı açılış konuşmasında 1913’te ilk kez devlet memuru olarak çalışma imkânı elde eden kadınlarımızın, 1934’te seçme ve seçilme hakkı aldığı sonrasında da iş hayatında birçok düzenlemeler yapılarak iş hayatına katılımının kolaylaştırıldığını dile getirdi.
Kadın haklarının kâğıt üzerinde kalmaması hususuna dikkat çeken Pelit, beşiği sallayan elin dünyaya hükmettiği, kadının fıtratında yaratıcı tarafından donatılan melekelerle güçlendirildiğini ve bunun sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.
Osmanlıyı İmar eden Kadınların kurduğu vakıflardı
Programda söz alan İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Dr. Olcay Aydemir, kadınlar gününde Osmanlı’da kadınların şehirleri nasıl abad ettiklerini yoksullara, yolda kalmışlara, çaresizlere, toplumun yardıma muhtaç kesimlerine nasıl el uzattıklarını arşiv kayıtlarından elde ettiği bilgilerle gözler önüne serdi. Aydemir, konuşmasında Osmanlıda mülkiyet açısından kadın ve erkek arasında fark olmadığı, evlilikte mal ayrılığının esas olduğu, kadınların vakıf kurma, yönetme, mütevelli olma vs. haklarına sahip oldukları ve bu haklarını aktif olarak kullandıklarını dile getirdi.
Arşiv kayıtları konusunda uzman olarak bilinen Osmanlı sisteminde kadınların kurdukları vakıfların isim ve niteliklerini yazan müstakil defterler bulunmasının da buna güzel bir örnek teşkil ettiği hatırlatıldı.
Ayrıca Dr.Olcay Aydemir görsellerle zenginleştirdiği konferansında, İstanbul esnafının vakıf dükkânlarının işletilmesi hususunda erkek evlatlara olduğu kadar kız evlatlara da hak tanıdığını, toplumun en üst seviyesindeki kadın sultanların olduğu kadar Anadolu’nun küçük bir kasabasındaki kadınların da vakıf faaliyetlerine katıldıklarını çarpıcı sunumu ile gözler önüne serdi.
Aydemir konuşmasında vakıf faaliyetlerinin kadın eli ile estetik ve sanatın birleşip yüreğimize aktığı en somut sosyal fayda temin eden işlerden olduğunu ve güzel İstanbul’daki bu hayır faaliyetlerinin ‘ahireti kazanmak’ duygusuyla yapıldığını ifade etti.
Davetlilerin ilgiyle izlediği program sonunda Dr. Olcay Aydemir’e çiçek ve teşekkür plaketi sunuldu.
Programa katılan Memur-Sen İstanbul Kadın komisyonu Yönetiminden Enerji-Bir-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sare Hatun Açıklıer, Bağcılar İlçesi İHH Kadın Komisyonu Başkanı Şennur Şen, Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi Müdiresi Fatma Deniz ve İETT Bem-Bir-Sen üyesi Ferhan Koca , Hatice Önlen ve diğer katılımcılar ilgi ile izlenilen program sonrasında organizasyon için teşekkürlerini dile getirdiler.