HABERLER
Bem-Bir-Sen'in katkılarıyla düzenlenen, IV. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi Başladı
Bem-Bir-Sen’in katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi başladı. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasetçi, bilim adamı, bürokrat, akademisyen ve alanında uzman kişilerin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirilen kongrede ‘Ekonomi ve Kentleşme’ ana teması altında birçok sorun masaya yatırıldı. 250’yi aşkın akademisyen, belediye başkanı, bürokrat ve aktör kurum temsilcilerinin katılımıya gerçekleşen kongre de yerel yönetimlerde çalışan memurlarımızın üretim kabiliyetlerini geliştirecek, bulunduğu birimlerdeki donanımlarını artıracak, yeni gelişmelerden haberdar olacak, yarının yerel yöneticilerini yetiştirmek amacıyla üniversitelerle, akademik camiayla, uzmanlarla, tecrübeli emektarla bir araya gelerek, önemli planlamalar yapmak üzere sendikamızın Genel Merkez Yönetim Kurulu da yer aldı.
Çok sayıda akademisyen, belediye başkanı, alanında aktör kurumların temsilcisi ve uzman kişilerin katılım sağladığı kongrenin açılış törenine Genel Başkanımız Levent Uslu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Şükrü Karatepe, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Kent Araştırmaları Enstitüsü Genel Sekreteri Emir Osmanoğlu, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Genel Başkan Yardımcılarımız Recayi Karslı, Medeni Sevinç, Ahmet Selim Kadıoğlu, Nurettin Sever, Genel Başkan Danışmanı Tarkan Zengin, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşler ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan, SESRIC Kıdemli Araştırmacısı Erhan Türbedar, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Birol Aydın, İller Bankası A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Adak, Ankara 1 No’lu Şube Başkanımız Feridun Güneş, Ankara 3 No’lu Şube Başkanımız Hanefi Sinan, 1 No’lu Şube Başkan Yardımcımız Bayram Elik katılım sağladı.
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkanımız Levent Uslu, Ekonomi ve Kentleşme temasıyla toplanan 4. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nin ülkemize, şehirlerimize, belediyelerimize ve akademik dünyamıza önemli katkılar sağlaması temennisinde bulunurak, “Ülkemizin son yıllarda her bakımdan kalkınması halkın merkezi hükümetten ve belediyelerden beklentilerini de farklılaştırdı. Eskiden halk belediyelerden daha çok fiziki ihtiyaçlarının giderilmesini bekliyordu. Bu hizmetlerin başında çöplerin toplanması, kanalizasyon hizmetlerinin, parkların ve bahçelerinin yapılması geliyordu. Bugün ise gelişen ülkemizde vatandaşın belediyelerden beklentileri farklılaşmış, değişmiş ve çoğalmış durumdadır.” ifadelerini kullandı.
“Belediyeler sadece şehrin mimarisiyle değil halkın kalbi ile de ilgilenmelidir.” vurgusunu yapan Genel Başkanımız Uslu, “Fatih Sultan Mehmet Han’ın bir beyti vardır. Beytinde der ki: ‘Hüner bir şehri bünyad eylemektir, reaya kalbin abad eylemektir”. Yâni, “Asıl marifet bir şehir kurmak, şehir imar etmekle birlikte, o şehirde yaşayanların kalbini âbâd etmek, kazanmaktır” der Fatih Sultan Mehmet Han. Yerel yönetimlerin görevi burada ifade edildiği gibi şehri maddi ve manevi olarak inşa etmektir. Bir kenti inşa etmek demek bir medeniyeti inşa etmek demektir. Medeniyet anlayışımızda insan-mekan ilişkisini anlatan başka sözlerde vardır. Medeniyet idrakimizde insanla mekânın birbiriyle olan kalbî ilişkisine işaret eden “şeref-ül mekân bil mekîn” yâni, “Bir şehri aziz kılan, o şehrin sakinleridir, yaşayanlarıdır” sözü de çok derin anlamlar içermektedir. Bu söz şehir yöneticilerine yeryüzünün imar ve inşasının her şeyden önce insanı ve mekânı “kuşatıcı bir idrak”le anlamayı, kavramayı ihtar ediyor. Oysa çağın getirdiği birtakım sorunlar insanı ve mekanı kuşatıcı bir idrakle anlamamızı zorlaştırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Kentsel yapının ekonomik paradigmanın önemli bir parçası haline geldiğinin altını çizen Genel Başkanımız Uslu, “İçinde bulunduğumuz yüzyılın ilk çeyreği neoliberal ekonomi politiğin kent mekanı ve kentsel süreçler ile birlikte kendisini cisimleştirdiği bir evreyi ifade etmektedir. Endüstriyel üretim ilişkilerinden küresel finans ilişkilerine geçişte kentsel yapılı çevre üretimi yeni ekonomik paradigmanın en önemli parçası haline gelmiştir. Hem üretim mekânlarının hem de üretim süreçlerinin etkileyicisi olarak kentleşme, sanayi devrimi ile beraber belirginleşmiş ve bir anlam kazanmıştır. Yıllar içinde yaşanan ekonomik değişimlerin ve kalkınma hamlelerinin sonuçları da kentsel yaşamın tüm süreçlerinde kendisini göstermiştir. Bu durum kentleşmenin ve kalkınmanın aynı zamanda birbirini etkileyen ve birbirinden etkilenen unsurlar olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla, kentleşmenin dinamikleri olarak değerlendirdiğimiz sosyal, kültürel, ekolojik, ekonomik ve politik tüm göstergelerin, ekonomik kalkınma dinamiklerini de oluşturduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu anlamda üretilen politikaların ve yapılan hamlelerin bütüncül bir tutumla ortaya koyulması, kentlerin demografik ve sosyal yapısı da düşünülerek eşit ve adil bir yaklaşımla yeniden ele alınması gerekmektedir.” dedi.
“Dünyada giderek yaygınlaşan sanayisizleşme ve rant üretimine dayalı yeni kentleşme modelinin tartışılarak şehir insanının refahını arttıracak bütüncül kalkınma modellerinin geliştirilmesi gerekmektedir.” diyen Genel Başkanımız Uslu, “Yeni kentsel gerçekler göz önünde tutularak özel teşebbüsün kentsel alanda nasıl bir ekonomik strateji geliştireceğinin yanı sıra kamusal tesis ve arazilerin nasıl kullanılacağı, konut arzında benimsenen yaklaşımlar ve konut piyasasının durumu, mega projeler ile gerçekleştirilen büyük ölçekli altyapı yatırımları, kentsel alanda üretilen rantın dağıtımı ve tüm bunların yasal-yönetsel zeminleri, toplumsal-çevresel etkileri de yeni bir perspektifle farklı disiplinlerin katkılarıyla gözden geçirilmelidir. Bu çerçevede tüm dünyada büyük bir çıkmaza giren politik ekonomi ve coğrafi olarak yer değiştiren krizler karşısında kent ve ekonomi arasındaki ilişkinin yakın geçmişinin ve güncel durumunun tartışılmasına da ihtiyaç vardır.” şeklinde konuştu.
Yerel Yönetimlerde çalışan Memurlarımızın kenti daha yaşanabilir kılmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Genel Başkanımız Uslu, “Yerel Yönetimler Hizmet Kolunda yetkili sendika Bem-Bir-Sen olarak, asfaltı döken, planlamayı yapan, imarı oluşturan, binalara ruhsatı ve iskan veren, ağacın dikiminden çiçeğin ekimine varana kadar kentin bütün sosyal donatılarını hazırlayan, herhangi bir afet kaza yangın durumlarında müdahale eden Yerel Yönetim Memurlarımızdır. Kentin disiplini bakımından mücadele eden Zabıta Teşkilatımız, İtfaiye Teşkilatımız, şehir bölge plancılarımız, mühendislerimiz ve kenti yaşanabilir kılmak için canla başla mücadele eden Memurlarımızın üye olduğu bir sendika olarak Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresinde yer almamız kadar doğal b ir durum olamazdı. Bu bakımdan, bu çabaların bir ürünü olarak bizler yıllardır ‘Şehir ve Medeniyet’ dergisi adı altında akademik bir çalışmaya da imza atıyoruz. Son derece önem verdiğimiz bu çalışmamıza ilişkin bu kongreye özel bir sayı da hazırladık. Bem-Bir-Sen olarak Türkiye sevdamız ve Milletimize hizmet düsturumuzla burada olmamız, üzerimize düşen bu görevi yerine getirmemiz demektir. Buna son derece önem veriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
IV. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nin, etkileri gündelik yaşamda görünür hale gelen kent ve ekonomi ilişkisini geniş bir çerçevede ele almayı amaçladığını ifade eden Genel Başkanımız Uslu, “Geleceğin kentlerinin yeniden düşünülmesine altlık oluşturabilecek farklı perspektiflerin de tartışılacağı kongreye bugünün sorunlarını tespit ederek çözüm önerileri sunan çalışmalar beklenmektedir. Kongremizin buna hizmet edeceğini düşünüyorum. Kongremize katılan kıymetli bürokratlarımıza, değerli bilim insanlarımıza, belediye başkanlarımıza ve kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. BEM-BİR-SEN adına hepinize saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından verilen arada Bem-Bir-Sen standımızı ziyaret eden misafirlerimize ‘Şehir ve Medeniyet’ dergimizin özel sayısının yanı sıra, Bem-Bir-Sen ve Memur-Sen dergilerimizden de takdim edildi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Şükrü Karatepe başta olmak üzere standımızı ziyaret eden birçok katılımcı, sendikamızın çalışmaları hakkında bilgi aldı.
16-17 ve 18 Ekim tarihleri boyunca sürecek olan kongrenin kalan oturumlarında Kent ve Sağlık Ekonomisi, Kent ve Ulaşım Ekonomisi, Yerel ve Kırsal Kalkınma, Sosyo-mekansal Ayrışma ve Yabancılaşma, Değişen Kamusallığın Sosyo-ekonomik Boyutu, Kentleşmede Piyasa Hakimiyeti ve Planlama, Mimarlık İmgeleri ve Ekonomi gibi konu başlıkları masaya yatırılacak.