HABERLER
Bem-Bir-Sen Olarak "Şehir ve Medeniyet Kongresi'nin" İlkini Gerçekleştirdik
Bem-Bir-Sen (Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası) ile Şehir ve Medeniyet Dergisi'nin katkılarıyla 22-23 Kasım 2022'de Ankara'da "Şehir ve Medeniyet Kongresi düzenlendi.
Şehircilik ve Yerel Yönetimler ana teması ile düzenlenen kongrede akademisyenlerin yanı sıra yerel yönetimleri temsil eden; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Kırklareli Valisi Doç. Dr. Birol Ekici, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı, Ak Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı. Av. Veli Böke ve Mücahit Yanılmaz, ÇSİDB Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, ÇSİDB Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen, ÇŞİDB Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan gibi kıymetli isimler de yer aldı. 50'den fazla sözlü bildirinin sunulduğu kongrede, şehirler ve yerel idarelerle ilgili pek çok farklı konu ve başlık ele alındı.
Şehir ve Medeniyet Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Musa Öztürk’ün açılış konuşması ile başlayan programda, Öztürk; Kongrenin amacı, mahiyeti ve katılımcılara dair bilgi verdi. Öztürk konuşmasında: “Şehir ve medeniyet bir arada düşünülmesi gereken olgulardır. Türkiye’de şehirlerde hızlı nüfus artışı gecekondulaşma ve fakirleşme gibi sorunlar oluşturdu. Bu konuda sorunlar ile ise ilk önce yerel yönetimler karşılaştı” ifadelerini kullandı.
Selamlama konuşmalarını gerçekleştirmek için kürsüye çıkan Genel Başkanımız Levent Uslu ise Şehir ve Medeniyet kavramlarının önemine atıf yaparak, kendi medeniyet değerlerimize ve özümüze dönme vurgusu yaptı. Ecdadımızın daha önce kurduğu şehirlerin örnek olduğuna ve bu sebeple de gelecekte inşa edeceğimiz şehirlerin önemine dikkat çeken Uslu konuşmasına şu ifadeleri kullandı: “Gerçekleştirilen kongrenin Türkiye’nin Yüzyılı programının ardından olması şehircilik konusuna verdiğimiz önemin bir tezahürüdür. Nasıl bir şehircilik, afetlere karşı sağlam şehirler, yaşanabilir şehirler, nefes alınabilir şehirler, erişilebilir şehirler, gelecek nesillere emsal olacak şehirler kurmalıyız. 19’ncu yüzyıla kadar şöyle bir söz söylenmiş ‘Gez dünyayı gör İsfahan’ı’ İsfahan neresi Selçuklu Devleti’nin başkenti. Bütün Avrupa Selçuklu’nun başkentini örnek almış.” dedi. Uslu programa teşrif eden misafirlere ve programda emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Selamlama konuşması için kürsüye çıkan Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’da selamlama konuşmalarını gerçekleştirdi. Yalçın konuşmasında sendikal mücadelenin önemine ve kazanımlara dikkat çekmesinin yanı sıra akademik çalışmaların ülkemizin ve milletimizin geleceği açısından nedenli önemli olduğu hususuna vurgu yaptı. Ali Yalçın: “Şehirlerimizin geleceğini konuşacağımız bu toplantıda konuşacak uzmanlarımıza teşekkür ediyorum. Sendikal harekette zorluklar yaşadık. Martın sonu bahar diyenlerin kara kışı yaşattığı, derman belediyeciliği diyenlerin ferman belediyeciliği uyguladığı dönemleri yaşadık. Bu süreçte mücadele etmeye devam eden Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu’ya da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum ise Şehir ve Medeniyet Kongresinin önemine dikkat çektiği bir mesajla, kongreye iştirak etti. Sn. Murat Kurum mesajında şu ifadeleri kullandı: “Gazi Başkentimizde; kadim kültürümüzün eşsiz hazineleri olan şehirlerimizi, bilimsel yaklaşım ve araştırmalarla tartışan, istişare eden Şehir ve Medeniyet Kongresi’nin; gerçekleştirilmesinde emeği geçen Memur-Sen ve Bem-Bir-Sen başkanlarımıza ve tüm katılımcılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamaya hazırlandığımız şu günlerde; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyaya ilan ettiği Türkiye Yüzyılı Vizyon Projesi ile yeni ve tarihi bir dönemi başlatmış bulunuyoruz. Böylesi özel bir zaman diliminde; yeni bir şehircilik anlayışının idraki ve inşası adına; çocuklarımız, gençlerimiz ve şehirlerimizin geleceği adına; Şehir ve Medeniyet temalı bu kongrenin icra edilmesini, son derece kıymetli ve anlamlı buluyorum.
Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde şehirlerimizin kimliğini korumaya, güçlendirmeye, geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz. Kadim tarihimizden ilhamla; zamanın ruhunu taşıyan ve geleceğe büyük bir köprü kuran; sürdürülebilirliğin, verimliliğin, çevreciliğin, istikrarın, huzurun, üretimin, başarının hâkim olduğu muhteşem şehirleri hep birlikte inşa edeceğiz.”
Şehir ve Medeniyet Kongresinde selamlama konuşmalarını yapmak için kürsüye çıkan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de 1994 yılında Refah Partisi öncülüğünde birçok belediyenin seçimde kazanıldığına vurgu yaparak, bu başarının yerel yönetimlerde bir milat olduğunu söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki konuşmasında: “Öncesinde sol yapıların olduğu belediyelerde yolsuzluklar, çöpler vardı. Neden kafalarında Rusya, Çin hayali var. Aldıkları belediyelerde elemanlarına hizmet değil kendi kafalarında ki düşünceleri aktarıyorlardı. 1994’te bizler çıktığımızda hep şunu söyledik biz hizmet edeceğiz, herkese hizmet edeceğiz dedik. Şükürler olsun çalıştık. Hizmet belediyeciliği olarak o zamanlarda damga vurduk. Sosyal belediyeciliğinin de damgasını biz vurduk. Şu an da şehirlerimiz 25-30 yıllık mücadelelerin ardından Avrupa ile mücadele eden şehirler ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.
Şehir ve Medeniyet Kongresi’nin “Açılış Konferansını” icra eden Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jamel Akbar "Mülkiyet Hakları ve Medeniyet" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Akbar konuşmasında: “İslam şehrinin Medine modeli ile yeniden canlandırılması üzerine atıf yaparken, “Batı dünyasının ortaya çıkardığı ve bugün yüz yüze kaldığımız kentsel sorunların çözümü için tek adres İslami anlayışa dayalı bir şehircilik yaklaşımıdır.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe'nin de "Kültür ve Medeniyet Bağlamında Kimlikli Şehirleşme" başlıklı açılış konuşmasını yaptığı kongrede Karatepe, medeniyet kavramının bizim kültürümüz açısından ne ifade ettiğini izah ettikten sonra, şehir ve medeniyet bağlamında: “Medeniyet somut şeyler üzerinden tanımlanıyor, hâlbuki medeniyet bir zihniyet olarak ortaya çıkıyor. Dünyayı, insanı, tarihi tanımlama biçimi değişiyor.” ifadelerini kullandı.
“Açılış Konferansının” ardından, yerel hizmetler üzerinden kent olgusunun üzerine vurgu yapıldığı Aktör Özel oturumu Dr. Veli Böke moderatörlüğünde icra edildi, Kırklareli Valisi Doç. Dr. Birol Ekici, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ve Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Şehir ve Medeniyet Kongremizin Şehir, Tarih ve Kültür başlıklı oturumunda; Doğal Sit Alanları ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Sn. Mustafa Uzun, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Selim Kadıoğlu, Doç. Dr. Ahmet Nurullah Özdal, Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş bildirilerini sundular.
Bu oturum sonrasında birinci gün programının sona ermesi ile aile kongreye katılan akademisyen ve misafirlerle aile fotoğrafı çekildi.
Şehir ve Medeniyet Kongresinin 2. Günü "Mimarlık ve Şehir Planlama" oturumu icra edildi. Bu oturumda ÇSİDB Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Dr. Nergiz Belen, Doç. Dr. Damla Altuncu, Melih İpçioğlu, Volkan İdris Sarı bildirilerini sundular.
Şehir ve Medeniyet Kongresinin "Şehirleşme ve Yerel Yönetimler" başlıklı oturumunda; ÇSİDB Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen, Hasan Keskin, Doç. Dr. Mehmet Alıcı, Doç. Dr. Murat Sezik, Prof. Dr. Ahmet Mutlu bildirilerini sundular.
Şehir ve Medeniyet Kongresinin "Doğal Afetler ve Göç" başlıklı oturumunda; Murat Akın Bingöl, Mustafa İpek, Cevdet İşbitirici, Dr. Hasan Ali Yılmaz, Dr. Yılmaz Can bildirilerini sundular.
Şehir ve Medeniyet Kongresinin "Kent Mekânları ve Edebiyat" başlıklı oturumunda; Doç. Dr. Musa Öztürk, İrem Ece Akpınar, Prof. Dr. Rasim Akpınar, Doç. Dr. Mustafa Öztürk bildirilerini sundular.
Şehir ve Medeniyet Kongresinin "Yerel Yönetimler ve Hizmet Politikaları" başlıklı son oturumunda Öğr. Gör. Şener Kaya, Prof. Dr. F. Neval Genç, Dr. Muhammed Adak, Osman Kurt bildirilerini sundular.
Kongre’de bizzat iştirakle sunulan bildirilerin yanı sıra çeşitli konu başlıkları altında, alanında uzman birçok akademisyen de online bildiri sunumu yaptılar. Bu kapsamda toplamda 1 açılış konferansı ve toplam 14 oturumda bildiri sunarak programımıza 77 kıymetli akademisyen katıldı.
Sunumların bitmesi akabinde kürsüye çıkan Genel Başkanımız Levent Uslu kapanış konuşmalarında, Şehir ve Medeniyet kongresinin “merhamet mimarisinin” anlaşılması ve nesillerimize aktarılması yönünde ne denli büyük bir öneme sahip olduğu vurgusunu yaptı. Uslu kongreye katılan misafirlere, emeği geçen düzenleme heyetine, kongre sürecinde teknik işleri yürüten çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek sözlerine son verdi.
İki gün boyunda alanında uzman hocalarımızın katılımı ile icra edilen Şehir ve Medeniyet Kongresi aile fotoğrafı çekilmesi ile nihayete erdi.