HABERLER
5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri Kapsamında, Komisyon Toplantılarının Ardından 2. Oturum Gerçekleştirildi
5.Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Hizmet Kolları tekliflerinin komisyonlarda ele alınmasının ardından komisyon raporlarının müzakeresine geçildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirilen oturuma Yerel Yönetim Hizmet Kolunda Yetkili Sendika olan Bem-Bir-Sen adına Genel Başkanımız Levent Uslu, Genel Başkan Yardımcılarımız Recayi Karslı, Medeni Sevinç, Ahmet Selim Kadıoğlu ve Nurettin Sever Katıldı.
Hizmet Kollarına ilişkin komisyon görüşmelerinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen 2. Oturumda konuşan Genel Başkanımız Levent Uslu, Yerel Yönetim Hizmet Kolunda Yetkili Sendika olan Bem-Bir-Sen’in 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında sunmuş olduğu tekliflerin son halini aktardı.
Komisyon çalışmalarında görev alan heyete teşekkürlerini ileten Uslu, “T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Maliye ve Hazine Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan katılan yetkililerle 8 saati aşan bir komisyon çalışması yaptık. Tekliflerimizi 46 madde olarak tasnifledik ve imza altına aldık. Verimli bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Tekliflerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
5. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında Yerel Yönetimler Hizmet Kolunda Yetkili Sendika olan Bem-Bir-Sen’in tekliflerine de değinen Genel Başkanımız Uslu, “Yerel Yönetimlerde 31 Mart Mahalli İdareler seçimleri sonrası büyük bir kıyım kendisini göstermekte ve bununda sıkıntısını kamu görevlileri yaşamaktadır. Bu sıkıntıyı birinci derece de yaşayan ise sözleşmeli personeldir. ‘Lüzum üzerine, gerek kalmadığından’ gibi ifadelerde şuana kadar 100’ün üzerinde personelin iş akdine son verilmiştir. 5-6 yıllık çalışanlara seçimlerin ardından bazı belediyelerde ‘lüzumsuzluk’ ifadeleri yapıştırılıyor. Biz Sözleşmeli Personele ivedi bir şekilde Yerel Yönetimlerde yaşanan krizler de göz önünde bulundurularak, kadro verilmesini istiyoruz. Bu konuda Miladın 31 Mart 2019 olmasını teklif ediyoruz. Teklifimizin bu maddesini yayınlamış olduğumuz “5. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerimiz” kitapçığımızın 3. Maddesinde yer almaktadır.” diye konuştu.
Kamu Görevlilerine 3 bin 600 ek gösterge kapısının açılması gerektiğinin altını çizen Uslu, “Yerel Yönetimlerde çalışan kamu görevlilerimiz 3 bin 600 ek gösterge kapsamına alınmalıdır. Bu konuda ayrım yapılmadan tüm kamu görevlileri bu kapsam içine alınmalıdır. Bu maddemizde yine aynı kitapçığın 19. maddesinde yer almaktadır.” dedi.
Fiili Hizmet Süresi Zammı konusunda yaşanan sorunların biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren Uslu, “İtfaiye hizmetlerini yapan kamu görevlilerinin filli hizmet süresi zammı sorunu vardır. Devlet kanunla bu hakkı vermiş, konu hakkında yönetmelik yayınlanmış fakat, Genelge ile bu hak itfaiye memurlarının elinden alınmıştır. Bu durum “Yangına gittiğiniz anda, kronometreye basacaksınız, kaç dakika çalıştığınızı hesaplayacaksınız’ demektir. Kanunun verdiği yıllık olarak 60 gün, ancak bu durum yüzünden bir itfaiye çalışanının meslek hayatı boyunca alacağı fiili hizmet süresi zammı ancak 30 gündür. Bu durum açıkça “yangını söndürme, yangın uzun sürsün ki sen fiili hizmet zammı al” demektir. Söndürme görevlerinin yanı sıra, arama ve kurtarma çalışmaları yapmak üzere itfaiye çalışanları görevlendiriliyor. Ancak bu durumda fiili hizmet süresi kapsamı dışında yer alıyor. Biz itfaiye unvanlı kadrolarda görev yapan personelin her biri için yıllık 60 gün fiili hizmet zammından faydalandırılması, “Görevin fiilen yerine getirilmesi, yangın saat sınırı” gibi herhangi bir sınırlama öngörülmeksizin düzenleme yapılmasını ve esasının yürütülmesini istiyoruz. Kanunun verdiği hakkın genelge ile alınmasının ortadan kalkmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yerel Yönetim Hizmet Kolunda çalışan Memurların birçok noktada ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Genel Başkanımız Levent Uslu, “ İtfaiye şoförleri haklarının itfaiye eri kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz. Vergi tahsilât biriminde görev yapan memurlarımızın fazla çalışma ücretlerinin verilmesini istiyoruz. Afet yaşanan yerlerde çalışan kamu görevlilerine afet tazminatı verilmesini istiyoruz. Özel İdare de çalışan personele ek tazminat verilmesini istiyoruz. Zabıta memurlarımızın aynı itfaiye memurlarımızda olduğu gibi fiili hizmet süresi zammını acil olarak istiyoruz. “ ifadelerini kullandı.
Genel Başkanımız Uslu, “Zabıta ve İtfaiye personeline verilen aylık maktu fazla çalışma ücretinin yüzde 25 artırımlı ödenmesini istiyoruz. Yemek yardımında mali sorumlulukların tazmini ve terkini konusunda yaşanan sıkıntıların biran önce giderilmesini istiyoruz. Geçmişte ödenen meblağlar, denetimler esnasında zimmet olarak çıkarılmaktadır. Bakanlar Kurulu Kararı öncesinde verilmiş olan yemek yardımlarının, zimmet olarak çıkarılması biran önce terk edilmelidir. Çıkan kanun geriye dönük olarak uygulanmamalıdır.” dedi.